28.4.2013

Lasin & Iittalan historia

Me kaikki Iittalan yhdeksäsluokkalaiset lähdimme rehtori Anne Laatikaisen kanssa tutustumaan lasinvalmistukseen ja Iittala-yrityksen historiaan. Ensin olimme tunnin Iittalan lasimuseossa. Siellä näimme tammesta valmistettuja lasimuotteja, eri tavoilla valmistettuja lasiesineitä ja lasinpuhaltajien taidonnäytteitä. Meille myös kerrottiin, mikä aiheuttaa lasissa vihreän värin ja mistä lasiin tarvittava hiekka tulee.
Kierroksen jälkeen kävelimme lyhyen matkan lasitehtaaseen. Ovesta sisään käveltyämme tunsimme kuumuuden niskoissamme. Näimme, kun lasinpuhaltajat valmistivat puhaltamalla hienoja lasiesineitä. Katsoimme heidän työtään turisteille tarkoitetulla ylänteellä.
Puolen tunnin tehdaskäynnin jälkeen palasimme koululle. Jotkut oppilaat lähtivät jo kierroksen jälkeen kotiin. Reissu oli opettava ja mukavaa vaihtelua normaalien oppituntien sijaan.
Mira Rokkanen 9b


Lasi-ilmiö Iittalassa

Iittalan yhtenäiskoululla on kevään aikana tehty kaikenlaista lasiin liittyvää. Yhtenäiskoulu-hengessä ajattelimme, että koko koulu osallistuu ja tutustuu lasin maailmaan - kukin luokka omilla taidoillaan ja omat lähtökohdat huomioon ottaen. Alkuopetuksen luokat ovat tutustuneet lasin maalaukseen ja laseihin liittyviin satuihin. Luokat 3-6 ovat tutustuneet mm. lasin kierrätykseen, lasimaalauksiin, lasin koostumukseen ja käytännön töihin lasitehtaalla. Yläluokilla on tutustuttu erittäin käytännönläheisesti lasin leikkaukseen ja liimaukseen, kemiassa erilaisiin lasityökaluihin ja fysiikassa valon taittumiseen.

Lasi on Iittalan ylpeydenaihe joten se oli hyvä aihe myös tälle projektille. Uskoisin, että joka luokalta löytyy vähintään yksi oppilas, jonka perheenjäseniä on esimerkiksi lasitehtaalla töissä. Kaikista töistä ajattelimme järjestää myös näyttelyn, siitä lisää ensi kerralla.


23.4.2013

Lammin senioriprojektiryhmä

Tervehdys!

Projektimme etenee hitaasti, mutta varmasti. Kukin ryhmä katsoi talven edetessä erilaisia ruoka-aiheisia luentoja. Kokosimme luennoista pienet tiivistelmät omaan blogiimme. Aiheet käsittelivät muun muassa ruoan riittävyyttä ja sitä miltä ruoka maistuu.
Talven ja alkukevään aikana kuvasimme lisäksi vielä muutaman leivonta videon.
Tällä hetkellä meillä on menossa projektimme viimeinen viikko eli projektiviikko. Viikko kuluu pääosin  materiaalin kokoamisessa ja videoiden luomisessa. Projektiviikon ensimmäisenä päivänä vierailimme Kultasuklaa Oy:n tehtaalla, josta kirjoitimme toisen yksityiskohtaisemman tekstin. Projektimme esitystavasta ei ole vielä varmuutta, mutta vielä tuntemattomalla tavalle sen tulemme toteuttamaan.

Tässä muutamia kuvia pullan leivonnasta!




Lammilaisten vierailu suklaatehtaalle


Tänään on projektiviikon toinen päivä. Eilen teimme vierailun Kultasuklaa Oy:n tehtaalle Iittalaan. Samalla reissulla kävimme syömässä ravintola Popinossa Hämeenlinnassa. 

Valitsimme vierailupaikaksi Kultasuklaa Oy:n, sillä eräs projektin teemoistamme on suklaa. Ajoimme pikkubussilla Iittalaan heti aamusta. Kultasuklaa Oy on vuonna 1990 perustettu perheyritys. Tehtaan vieressä on tehtaanmyymälä, josta on suuri lasi-ikkuna pieneen tehtaaseen. Seurasimme suklaan valmistusta ikkunan kautta myyjän kertoessa meille Kultasuklaa Oy:sta ja suklaan valmistuksesta. Tehtaanmyymälän suklaatuotteet ovat käsintehtyjä. Myyjä kertoi, että suklaata tehtaassa valmistetaan noin 2500kg viikossa, riippuen kuitenkin vuodenajasta. Hän kertoi myös, että sesonkiaikana kesällä tehtaanmyymälässä saattaa vierailla 400-500 asiakasta päivässä, koska läheisessä koulussa on kesäisin taidenäyttely. Silloin jonoa voi olla ulos asti. Sesonkiaikoihin kuuluvat myös joulu sekä erilaiset juhlat, kuten isän- ja äitienpäivä ja ylioppilasjuhlat. 

Tehtaassa tehdään monenmakuista ja muotoista suklaata. Myyjä kertoi, että muotteja saa ulkomailta hyvinkin halvalla, joten suhteellisen pienellä perheyritykselläkin on resursseja tehdä monenmuotoisia suklaita moneen erilaiseen tilanteeseen, tai esimerkiksi yritysasiakkaille firman logolla varustettua suklaata. Myyjä mainitsi esimerkiksi suklaiset käyntikortit. Maut vaihtelevat sesongin ja kysynnän mukaan. Tällä hetkellä hyllystä löytyi mm. goji-marjasuklaata, minttusuklaata, luomupuolukkasuklaata, chilisuklaata ja paljon muuta. Monia makuja löytyi sekä tummana, maito- että valkosuklaana. Asiakkaiden suosikkimaku on myyjän mukaan ollut jo pitkään mansikkavalkosuklaa. Saimme myymälässä myös maistiaisia, ja joitakin suklaita tarttui mukaankin.


Tehtaanmyymälän konvehtivitriini
                                             Suklaakukkalajitelma













Suklaatehtaalla vierailun jälkeen matkustimme bussilla Hämeenlinnaan mennäksemme syömään. Popinon ruoka oli tapansa mukaan herkullista. Yritimme valita teemojemme mukaisia ruokia, ja se onnistuikin hyvin. Söimme kaikki pää- sekä jälkiruoan. Pääruoan suhteen annoksemme erosivat melko paljon, mutta jälkiruoissa olimme yksimielisiä: Kymmenestä opiskelijasta 8 söi jäätelöpaatin ja 2 suklaakakun. Nomnom. 

Ennen jälkiruokien tilausta kuvasimme haastattelun, jossa yksi meistä haastatteli tarjoilijaa. Kysyimme mm. kuinka kansainvälisyys näkyy heidän ruoassaan ja kannattavatko he lähiruokaa. Tarjoilija kertoi, että ravintola itsessään on italialaistyylinen, mutta ruokalistalla on ruokia ympäri maailmaa. Hän kertoi myös, että lähiruokaa käytetään niin paljon kuin mahdollista. 








Tsaukki! 

-Lammin sennuprojektiryhmä

18.4.2013

Mobiilikesäkoulu2013

Perinteinen vuosittain järjestettävä mobiilioppimisen tapahtuma, Mobiilikesäkoulu, kokoaa jälleen mobiilioppimisesta kiinnostuneet tahot yhteen Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan yksikköön Tammelaan 22.-23.5.2013. Lisätietoa tapahtumasta löytyy Mobiilisti-hankkeen blogista otsikolla Ota uusimmat mobiiliopit haltuun! sekä Mobiilikesäkoulu-tapahtuman ohjelmasivulta.

Tässä muutamia tunnelmakuvia sekä esitysmateriaali aiempien vuosien Mobiilikesäkoulu-tapahtumasta, jossa Toimikas-osahankkeen nomadiohjaaja Pauliina Mäkelä on ollut AVO-hankkeen puolesta mukana järjestämässä ohjelmaa Matkatoimisto SoMe-toimipisteessä.